Kaat 2017 voorspellingen
Nederland kent veel vermogensbeheerders en Private Banken, maar welke vermogensbeheerder sluit uiteindelijk het beste aan bij uw wensen; eisen en doelstellingen? doe via ons de gratis VermogensScan en ontdek welke vermogensbeheerder het beste bij u past!
Oranje Vermogensmanagement BV is een vermogensbeheer-adviseur en vermogensbeheer-begeleider voor o.a particuliere beleggers, ondernemers, DGA’s en Family Offices. Door gebruik te maken van onze gratis diensten profiteert u direct van ons uitgebreide netwerk en kennis over de markt van vermogensbeheer. Alle medewerkers van Oranje Vermogensmanagement BV zijn ervaren in het adviseren en begeleiden van beleggers in hun zoektocht naar de meest geschikte Vermogensbeheerder. Wij kennen de Vermogensbeheer-markt als geen ander en weten precies wat er speelt!
Vermogensbeheer vergelijken
Meer weten? vul even de OranjeVM VermogensScan in
Klik hier voor de Gratis Online VermogensScan
Vooruitzicht 2017
We gaan ons weer wagen aan de meest moeilijke beursnotitie van het jaar. Namelijk een voorspelling doen voor het komende jaar. Het zal wederom een jaar worden dat in teken zal staan van grondstoffen en verkiezingen. Wel denken we dat het een beter jaar zal zijn dan 2016. Het eerste deel van 2017 zal het meest onrustig zijn. De regeringswissel in Amerika is daarbij het grootste vraagteken. Daarnaast zal Europa zich zorgen gaan maken over verschillende verkiezingen daar. Frankrijk, Duitsland en Nederland gaan naar de stembus. De uitslagen daar gaan bepalen hoe snel Europa zal gaan groeien in 2017. Ook de grondstoffen markten zullen weer een belangrijke rol gaan spelen. Zal olie verder stijgen? Wat gaat goud doen en wat gaat koper doen? Daarnaast is de belangrijkste vraag voor dit jaar of de Amerikaanse markt rente gedreven blijft, of dat we eindelijk terug gaan naar een winst gedreven markt. Kortom, genoeg om naar uit te kijken. Laten we een start maken en zien wat wij denken dat er gaat gebeuren voor 2017.
Wij verwachten voor 2017 de volgende trends:
Rente:
We verwachten dat de Amerikaanse rente in 2017 gaat oplopen. Eind 2016 kregen we de lang verwachte rente stijging in Amerika. Mevrouw Yellen gaf ook aan dat de kans groot is dat er in 2017 nog drie verhogingen zullen komen. Het einde lijkt in zicht voor de extreem lage rentes welke we in Amerika gezien hebben. De vraag is natuurlijk of de economie van Amerika daar klaar voor is. Wij denken van wel. Zolang we onder de 3% in het 10 jarig papier blijven, kan de economie rustig groeien. Dus mochten we oplopen naar 3% maken we ons geen zorgen. Of een oplopende rente ook al is weg gelegd voor Europa, dat betwijfelen we. Wij denken dat de rente daar wat langer laag zal blijven. Wellicht nog een vol jaar en als de verkiezingen roet in het eten gooien in Europa, dan zal het hele jaar nog de renten kunstmatig laag gehouden worden. In Azië is men wat verder. De kans is groot dat zowel Japan als China later dit jaar de rente zal gaan verhogen, om de economische groei in de perken te houden. Het rente beleid is ook van belang voor de valuta en de wisselkoersen. Het lijkt ons niet een jaar om zomaar in obligaties te gaan beleggen. Er komen betere alternatieven dit jaar.
Valuta’s:
Door de verwachte stijging van de rente in Amerika en de stimuleringsmaatregelen in Europa, zal de dollar verder in kracht blijven toenemen. We sloten het jaar rond de $1,05. Maar doordat we een groter renteverschil verwachten tussen Amerika en Europa, denken wij dat het een kwestie van tijd is voordat we een 1 op 1 situatie gaan zien. Wij hadden dat vorig jaar al verwacht. Maar omdat de rente in Amerika langzamer opliep dan dat we verwacht hadden, hebben we de 1 op 1 situatie nog niet gezien. Omdat we verwachten dat de rente het snelst op gaat lopen in Amerika, denken wij dat de dollar ten opzichte van bijna alle valuta’s sterker zal worden. Wellicht dat de Japanse Yen en de Zwitserse Frank het nog net iets beter zullen doen. Dit omdat deze twee valuta’s worden gezien als vluchthaven. De Europese verkiezingen zijn van belang hoe snel de zaken zich gaan ontwikkelen. Zeker als er een populistische regering wordt gevormd in een van de drie kern landen in Europa. Want niemand weet of Europa dan nog een lang leven zal hebben. Bedrijfsresultaten:
Net als vorig jaar denken wij dat de bedrijfsresultaten in Amerika zich beter blijven ontwikkelen dan de verwachtingen. Maar door de sterke dollar zullen vooral de middelgrote en kleine bedrijven het veel beter doen dan de internationale bedrijven. Die krijgen toch meer last van concurrentie in het buitenland. Dus onze voorkeur gaat uit naar bedrijven die in de Russell 2000 genoteerd staan. Dat zijn bedrijven die zich vooral richten op de verkoop in Amerika zelf. Eigenlijk is dat hetzelfde idee als vorig jaar. Een voortzetting dus van de ingeslagen trend. Door de stijgende dollar kunnen de exporterende bedrijven in Azië en Europa profiteren. Hun producten worden immers door een dalende Euro goedkoper in Amerika. Dat kan er voor zorgen dat ook de Europese beurzen het goed doen. De verkiezingen zullen heel bepalend zijn voor de resultaten. Wij blijven dan ook een voorkeur houden voor de Amerikaanse aandelen markten. De best presterende beurzen in 2016 waren Brazilië en Rusland. Dit jaar voorzien we een lagere stijging voor Brazilië, maar voor Rusland staan alle seinen op groen. Het lijkt erop dat meneer Trump een betere relatie wil hebben met Rusland en dat kan ook dit jaar goed uitpakken voor de Russische beurzen. China deed het vorig jaar in verhouding heel slecht, maar we verwachten een goed herstel van de Chinese economie. Dus dat land houden we zeker in de gaten. Ook Japan deed het niet geweldig, maar die blijven al jaren achter. Door de groeiende economie van Amerika en China, kan de Japanse beurzen wel eens gaan verassen. Voor Europa kijken we het meest naar Engeland, Spanje, Nederland en Duitsland, ook in die volgorde.
Grondstoffen:
De olieprijs steeg in 2016 met 45%. Dat zal dit jaar naar verwachting niet gebeuren. We denken wel dat de olieprijzen uiteindelijk weer hoger zullen sluiten dan de huidige prijs. Maar door de onduidelijkheden rond de OPEC en de niet OPEC landen, verwachten we dat het met vallen en opstaan zal gebeuren. Dat we onder de $30 per vat zullen zakken lijkt ons sterk. De onderkant zien we rond $42. Als alles verloopt zoals de OPEC het wil, dan kunnen de koersen verder oplopen. Voor goud zien we weer een moeilijk jaar. Goud levert niets op, geen rente of dividend. Met een stijgende rente in Amerika, waardoor de dollar duurder wordt en verder aantrekkende beurzen wereldwijd, zien we geen reden om goud te kopen als vluchthaven. Dus een daling richting $900 zal ons niets verbazen. Een materiaal wat onze aandacht heeft is de prijs van koper. Zowel in Amerika als in Azië wordt aangegeven dat er weer veel geld richting de infrastructuur zal gaan. Dus het bouwen van wegen, kantoren, bruggen en huizen. Koper is daarbij een belangrijke grondstof, net zoals cement. We zouden dan ook niet raar staan te kijken als koper in 2017 de grootste stijging van alle grondstoffen laat zien. Door een oplopende energie prijs zal ook weer de vraag naar alternatieve energie gaan toenemen. De heer Trump heeft wel aangekondigd dat niet zomaar alle kolencentrales gesloten zullen worden. Iets wat de heer Obama wel voorstond. Na jaren van dalingen in de kolen industrie, zou deze kentering van politiek wel eens heel belangrijk kunnen zijn. De bedrijven die nog steeds kunnen bestaan, zouden wel weer eens de aandacht van de beleggers kunnen krijgen. Uranium is een grondstof waar we niet veel van verwachten, we volgen het wel, maar het geeft ons nog geen koop signaal. Wij blijven daar dan momenteel ook ver bij vandaan. Olie en koper zijn de belangrijkste drijfveren voor een verdere stijging van de grondstoffen markten.
Regio’s:
We denken dat Amerika een absolute koploper zal zijn in 2017. Men is immers al verder in de economische cyclus dan de andere landen. Daarbij is het ook een economie die door de regelgeving makkelijk te volgen is. Net als vorig jaar kan Rusland in de top drie van stijgende beurzen kunnen komen. De Russische economie is wel voor een groot deel afhankelijk van de olieprijs. Maar een betere relatie met Amerika zal dit land verder kunnen helpen. Engeland is in Europa het land waar we het liefst in beleggen, samen met Spanje en Nederland. De verkiezingen spelen wel een grote rol later dit jaar in Nederland. Voor Azië richten we ons op China en Japan. Ook Latijns Amerika zou het goed kunnen doen met een verder stijgende economie van Amerika. Trump heeft aangegeven om Mexico hard aan te pakken, maar we moeten zien of dat daadwerkelijk zal gaan gebeuren. Ook Canada kan voorzichtig gaan stijgen. Maar ook dit land is voor een groot deel afhankelijk van een olieprijs. Dus wellicht later dit jaar kan Canada aantrekkelijk worden. De landen die verkiezingen krijgen, daar zijn we heel voorzichtig voor. In 2016 hebben we gezien wat Brexit en de overwinning van Trump hebben teweeg gebracht. Dat kan dus ook in Europa gebeuren. Mocht bijvoorbeeld de heer Wilders winnen in Nederland, zal Nederland dan in Europa blijven? Die vraagtekens zorgen ervoor dat we terughoudend zijn om in deze landen te beleggen. Maar zodra er meer duidelijkheid is, na de verkiezingen, kunnen deze landen het opeens goed gaan doen. Maar zover is het nog niet en daardoor zijn we voorzichtig.
Beleggingsinstrumenten:
Wij blijven ver van obligatie fondsen. Dit omdat we zien dat de rentes aan het oplopen zijn. Dat is niet goed voor dit soort fondsen. De favoriete landen hebben we hierboven genoemd, dus landen fondsen is een prima alternatief voor individuele aandelen uit deze landen. Exchange Traded Funds voor olie en koper lijken ons een prima investering. In 2016 hebben we gezien dat er meer en meer geld in fondsen wordt gestopt. De aantrekkelijkheid van individuele aandelen was aan het afnemen. Maar omdat we van een rente gedreven economie naar een winst gedreven economie gaan, denken wij dat het kopen van individuele aandelen weer aantrekkelijk zal gaan worden. Kies eerst een land uit waar u wilt beleggen, kies daarna een sector uit waarvan u denkt dat die het goed zal doen. Als laatste stap kiest u een goed aandeel uit in deze bewuste sector. Wij denken dat deze ontwikkeling een van de belangrijkste omschakelingen van 2017 zal zijn. Zoals een zeer ervaren handelaar ons vertelde, we gaan terug naar de tijd van voor 2000, toen beleggen nog leuk was.
Sectoren in de Amerikaanse markt:
Het wordt natuurlijk even afwachten wat de nieuwe president van Amerika gaat doen in de komende vier jaar. De banken sector lijkt aan een wedergeboorte bezig. Een bank verdiend geld door het verschil in de rente tussen geld dat men ontvangt (spaargeld) en geld dat men uitgeeft (leningen, hypotheken). Nu de rente oploopt, kan ook het rente verschil groter worden, waardoor de bank makkelijker geld verdiend, tegen een lager risico. De infrastructuur sector is een sector welke jarenlang alleen maar klappen heeft gehad. In de afgelopen acht jaar is er maar weinig aan onderhoud gedaan aan bijvoorbeeld wegen. Daar zal een inhaalslag gemaakt gaan worden. De oliesector zal het na drie jaar van verliezen ook dit jaar weer verder gaan stijgen. Maar u zult geduld moeten hebben. Dit omdat we geen super stijging verwachten in de prijs van een vat ruwe olie. De laatste sector welke we onder uw aandacht willen brengen is de beveiliging sector. Niet zozeer de fysieke beveiliging, maar de beveiliging voor computer systemen. Aan het einde van 2016 kwamen een aantal aanvallen aan het licht door cyber criminelen. Ook deze sector had te maken met het uitstellen van upgrades en vervanging van oude software. Maar de tijden veranderen en het hacken van systemen komt steeds vaker voor. Dus ook deze sector heeft onze aandacht. Wij denken dat de koopkracht in Amerika nog verder zal stijgen. Ook het besteedbaar inkomen zal blijven stijgen. Die combinatie kan ervoor zorgen dat we aan het begin staan van stijging van de aandelen beurzen welke nog jaren kan duren. Helaas zal dit niet in een rechte lijn gaan, maar het is jaren geleden dat we zo comfortabel waren om in aandelen te beleggen. Ondanks dat de rente oploopt, denken wij dat we weer meer gaan kijken naar de winst cijfers van de bedrijven. Een zeer gezonde ontwikkeling. De markten zijn in onze beleving krachtig genoeg om de extreem lage rente vaarwel te zeggen en ons weer naar een “normale” economie te brengen. Dat is goed nieuws voor de pensioenfondsen en de grote professionele beleggers. Die zullen weer meer durven te beleggen in aandelen. Daardoor zal ook de particuliere belegger weer vertrouwen krijgen om op de beurzen te beleggen. Maar dat zal in 2017 nog niet gebeuren. Maar dat helpt ons wel in de gedachte dat er nog heel veel geld langs de zijlijn staat, wat nog belegd dient te worden. Dat zorgt er dus voor dat wij denken dat we aan de vooravond staan voor een jarenlange stijging, waar we maar net aan begonnen zijn.
Wij wensen u een (financieel) gezond 2017 toe, waar al uw wensen mogen uitkomen.
Vermogensbeheer OranjeVM
Vermogensbeheer Nederland
Vermogensbeheer Belgie
Center Parcs English
Center Parcs Nederland
Center Parcs NL
Center Parcs GB
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België
Vermogensbeheer België