Google+ Bij mixportefeuilles ING en Optimix aan kop - Vermogensbeheer VergelijkenVermogensbeheer Vergelijken

OranjeVM Archief

Bij mixportefeuilles ING en Optimix aan kop

Van de neutrale mixportefeuilles die onafhankelijke adviseurs aan hun klanten aanbieden, presteren de neutrale portefeuille van Optimix en het ING Dynamic Mix III Fund het beste.


Dat blijkt uit het jaaronderzoek dat BBOC, een onafhankelijk opleidings- en researchbureau, heeft verricht onder profielfondsen en modelportefeuilles die behoren tot de neutrale categorie.
Deze twee fondsen hebben vorig jaar een rendement behaald van respectievelijk 9,49 en 11,44 procent. Over 3 jaar was dat 7,19 procent en 6,51 procent per jaar en over 5 jaar 0,60 procent en 2,27 procent per jaar.

Weinig outperformers
De neutrale index die BBOC hanteert (50 procent MSCI World Total Return Developed Countries en 50 procent Citigroup EMU Government Bond Index) kwam uit op een 1, 3 en 5-jaarbasis uit op 11,60 procent, 6,38 procent en 2,15 procent. 

Veel van dergelijke mixportefeuilles weten de benchmark dus niet te verslaan. Voor de neutrale portefeuille zijn er op 3-jaarsbasis maar 2 outperformers en 13 underperformers. In de categorieën offensief en zeer offensief is er zelfs niet één outperformer.


Het onderstreept volgens directeur Walter Jans van BBOC dat de selectie van het fondshuis en zijn manager essentieel is. ‘Er zijn veel eendagsvliegen, die na vijf jaar al weer geliquideerd zijn. Uitzondering op de regel zijn ING Investment Management dat het over de hele linie goed doet en Allianz dat vooral bij defensieve portefeuilles goed presteert.’

Dynamische asset allocatie
Optimix, een onafhankelijke vermogensbeheerder die onder andere modelportefeuilles aanbiedt, is een ‘new kid on the block’. Volgens Jans onderscheidt het zich met een dynamische asset allocatie en daardoor een relatief lage volatiliteit.
Goed presterende fondsen hebben veelal een lange staat van dienst en een heldere, duidelijke beleggingsstrategie, zegt Jans. Hij stelt dat je bij een selectie van managers vooral naar kwalitatieve factoren moet kijken en niet naar kwantitatieve factoren. ‘Dat is maar een momentopname.‘

Standaarddeviatie
BBOC kijkt vooral naar de standaarddeviatie van een fonds, omdat klanten van onafhankelijke adviseurs in de regel doelbeleggers zijn die beleggen om een pensioen op te bouwen of een hypotheek af te betalen. ‘Zij sturen minder op het rendement dan op zekerheid dat bij een worst case-scenario de verliezen beperkt zijn.’ Bij het kwartaalonderzoek van BBOC per 30 september 2012 stond het Invesco Balanced Risk Asset allocation Fund veruit bovenaan met een netto-rendement over drie jaar van 12,10 procent. Maar het fonds deed in het laatste kwartaal enkele ongelukkige bets. Het fonds werkt met derivaten, is een long only fonds maar stuurt wel op de standaarddeviatie.

Volgens Jans vallen de resultaten van fondsen die BNP Paribas Investment Partners beheert over vrijwel alle categorieën tegen. Hij zegt daar geen inhoudelijke verklaring voor te hebben.

Wat betreft de verhouding outperformers – underperformers op 3 jaarsbasis, zijn de uitkomsten per categorie als volgt:
– Zeer Defensief (6 outperformers versus 7 underperformers)
– Defensief (3 outperformers versus 13 underperformers)
– Neutraal (2 outperformers versus 19 underperformers)
– Offensief (0 outperformers versus 14 underperformers)
– Zeer Offensief (0 outperformers versus 16 underperformers)

De profielfondsen die BBOC volgt zijn niet uitputtend, geeft Walter Jans toe. Veel van de gevolgde fondsen worden door onafhankelijke adviseurs aan klanten geadviseerd. Maar, zegt Walter, goed presterende mixfondsen als Carmignac Patrimoine en BlackRock Global Allocation Fund zijn niet in de lijst opgenomen. ‘Beiden zijn zeer goed presterende fondsen.’

Bron www.fondsnieuws.nl

Ja, stuur mij vrijblijvend informatie!

  Bedrijfsnaam:*
  Aanhef:*
  Naam: *
  E-Mail:*
  Telefoonnummer:*
  Adres:*
  Postcode:*
  Plaats:*
  Beschrijving van de opdracht:

  Doe de gratis vermogensscan:

   Naam*
   Aanhef* DhrMevr
   Telefoon*
   E-mailadres*
   1. Bij welke financiële instelling belegt u op dit moment?
   2. Wat vindt u belangrijk in een samenwerking?
   3. Wat is de omvang van uw portefeuille?
   4. In welk profiel herkent u zich het meest?
   5. Wat is uw beleggingsdoelstelling?
   6. Hoe voelt u zich indien één van uw beleggingen sterk in waarde daalt?
   Opmerkingen

   Ja, ik wil meer informatie over Venture Capital

    Bedrijfsnaam:
    Aanhef:*
    Naam:*
    E-Mail:*
    Telefoonnummer:*
    Adres:*
    Postcode:*
    Plaats:*
    Ik ben geïnteresseerd in aanbiedingen van:
    Op welke manier wenst u contact?
    Beschrijving van de opdracht:

    - Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van informatie over onze producten en diensten en uitsluitend op uw verzoek.
    - Uw gegevens worden niet aan derden beschikbaar gesteld voor andere commerciële doeleinden beschikbaar gesteld.
    - Wij bieden deze service onder voorbehoud aan. Wij behouden het recht klanten te weigeren.
    - Indien u geen persoonlijke gegevens via internet wenst te versturen, kunt u uw gegevens ook telefonisch aan ons doorgeven.


    © Copyright All rights Reserved