Beleggingsdilemma
Behoudende beleggers staan voor een dilemma. Niet alleen sparen maar ook beleggen in staatsobligaties levert weinig op.
De huidige 10-jaars Nederlandse staatsobligatie geeft de belegger de komen tien jaar slechts een gemiddeld jaarlijks rendement van 1,7 procent. Een inflatie van 2 procent en de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent in acht genomen, betekent dat de belegger er maar liefst 1,7 procent per jaar in koopkracht op achteruit gaat.
Aandelen
Als alternatief kan in aandelen worden belegd, maar deze worden natuurlijk wel als veel riskanter beschouwd. Om deze optie goed te kunnen beoordelen, heb ik een klein onderzoek uitgevoerd.
Hierbij stel ik een portefeuille samen van tien bedrijven met weinig schuld op de balans, die 1 euro per aandeel verdienen en alle een koers-winstverhouding hebben van 12. De bedrijven geven 30 procent van de 1 euro winst per aandeel als dividend terug aan de aandeelhouder. Tevens koopt het bedrijf jaarlijks een deel van haar eigen aandelen terug. Gemakshalve hebben alle tien de bedrijven een beurskoers van 12 euro waarmee de beginwaarde van de portefeuille 120 euro bedraagt. We beleggen in deze portefeuille voor een termijn van tien jaar.
Stress-test
We onderwerpen deze portefeuille vervolgens aan een stress-test waarin we een negatief scenario schetsen. Twee van de tien bedrijven gaan direct failliet. Dit is een irrealistisch scenario, maar laten we het maar eens aannemen. De omzet van de acht overgebleven aandelen groeit met 4 procent per jaar, hetgeen niet meer is dan de bevolkingsgroei plus de inflatie. Dankzij het inkopen van de eigen aandelen groeit de winst per aandeel met 7 procent per jaar. Bovendien daalt de koers-winstverhouding van 12 naar 10. Beleggers zijn tien jaar na dato dus minder positief geworden met betrekking tot de aandelenmarkt. Na tien jaar heeft elk van de 8 overgebleven bedrijven 4,14 euro aan dividend uitgekeerd en is de winst per aandeel gestegen van 1 naar 1,97. Bij een koers-winstverhouding van 10, betekent dit dat de koers van elk van de aandelen is gestegen van 12 naar 19,70. De waarde van de portefeuille komt hiermee uit op 157,60. Het rendement van de belegger bestaat dan uit de koerswinst van 37,60 euro plus het dividend van euro 33,12.
Totale rendement
Het totale rendement is dan 70,72 wat in percentages gelijk is aan 4,74 procent per jaar. Een rendement waar de obligatiebelegger slechts van kan dromen. Overigens, het scenario waarin geen van de bedrijven failliet zou gaan en de koers-winstverhouding na tien jaar nog steeds 12 is, levert de belegger 8,75 procent per jaar op. Ik hoop hiermee te hebben aangetoond dat er een goed argument is voor de behoudende belegger om wellicht toch een deel van zijn vermogen in een selectie kwalitatief goede aandelen te beleggen.
Auteur Rogier Rake is partner bij IBS Asset Management
Bron www.fondsnieuws.nl
Vermogensbeheer vergelijken
Meer weten? vul even de OranjeVM Vermogensscan in
Klik hier voor de Online Gratis VermogensScan